Grapefruit

Grapefruit

Ezúttal nem egy újabb, szokásos gyógynövény kerül bemutatásra itt a blogon, hanem egy gyümölcs, ami mára szinte mindegyik üzlet kínálatában megtalálható. Ez a grapefruit.

De hogy kerül ide ez a savanykás-kesernyés gyümölcs? A citrusfélék egyik legjobb tulajdonsága a magas C-vitamin tartalom. Azonban ez a C-vitamin sokkal hatásosabb, mint a multi vitamin tablettákba kerülő „konzervált” változat, ugyanis itt természetes formában fordul elő, és ami a legfontosabb, a gyümölcs bioflavonoidjaival együtt kerül a szervezetbe. A bioflavonoidok hatására a C-vitamin tartósabban, intenzívebben hat, mint egyéb esetben. De lássuk mire jó még ez a gyümölcs!

Azt beláthatjuk, hogy immunrendszerünk karbantartására kiváló a grapefruit, már csak a fenti tényekből kiindulva is. Azonban a többi hatóanyag kedvező tulajdonsága miatt érdemes a tavasz beállta után is tovább fogyasztani a gyümölcsöt.

A grapefruit magyarosított neve a citrancs (citrom+narancs= citrancs) Rózsaszínű és pirosas belsejű variánsait ismerhetjük, ízük azonban nagyon hasonló, savanykásan keserű.

Tisztító kúra, vagy fogyó kúra

Nagy hasznát veszik a fogyókúrázók, ugyanis felgyorsítja a plusz kilókkal való küzdelmet, illetve hatásosabbá teszi azt. Hatása a grapefruit rostok nagy folyadékfelvevő képességén alapul és nem utolsó sorban képesek a zsírók lebontására, íly módon a koleszterin szintet is kordában tartja.

A nem kedvelt kesernyés íznek köszönhetően rendkívül jó májtisztító hatása van. Májunk kipucolásával a vérünket is kitisztítja a káliumban gazdag gyümölcs. A savas vért lúgossá teszi, ezzel el is indul a szervezet a gyógyulás útján. Ezen kívül a grapefruit normalizálja a vérnyomást és segíti a szív működését.

A citrancs bioflavon tartalmú, hesperidint és rutént is tartalmaz. Ezek a gyógyhatású flavonoidok közvetlen a héj alatt és a fehér részben találhatók. Elősegítik a kapilláris erek regenerálódását, ezért a gyümölcs rendszeres fogyasztása jó hatást gyakorol a vesére és a húgyutakra.

Sajnos a citrancs keserű, nincs más út, ki kell bírni. Soha ne tegyünk préselt levébe cukrot, vagy mézet! Legjobb, ha a gyümölcsöt fogyasztjuk, nem csak a levet, mert így az értékes rost anyagok és a gyümölcs fehér részei is bekerülnek a szervezetbe.

A citrancs remekül hat a belekre is, fertőtleníti azok nyálkahártyáját, így helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Nem lehet hozzászólni