Hársfa tea

Hársfatea

A hársfatea a spanyolnátha, a reuma, a köszvény gyógyszere. Egy bögrébe körülbelül 10-15 gramm virágot teszünk, majd forrásban lévő vízzel leöntjük , de vigyázzunk, hogy a szárított virág ne legyen több egy évesnél, mert az illóanyag az állás folyamán elpárolog belőle.

A hársfa teája nyugtató hatású, jó kisebb szívzavarok ellen, azonban a legjobb tulajdonsága, hogy kiváló slejmoldó valamint izzasztó hatású.

Ha gyötör bennünket a megfázás több tünete, akkor egy jó mézes hársfa-virág tea kiváló kiegészítője lehet a kúrának. Természetesen izzasztó hatása csak akkor ér valamit, ha van időnk kifeküdni a betegséget. Lábadozás alatt reggel és este fogyasszunk belőle, azonban a betegség heveny tünetei alatt érdemes folyamatosan inni.

Azonban ne feledjük, hogy a folyamatos fekvés nagyot lendíthet gyógyulás sebességén. Ha tehetjük, mindenképpen bírjuk magunkat ágyban maradásra.

A hársfa virágának gyűjtése

Hársfa virágA hársfa június közepétől nyílik,  a virágok mintegy két hétig gyűjthetők. A szedést akkor kezdjük, amikor a fa virágai már majdnem mind kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is. Általában akkor a legmagasabb az illóolaj tartalma, mikor a középső virág is kinyílott.

Parkokban, illetve utak szélén nyíló hársfa virágot ne szedjünk, ugyanis rengeteg káros anyag halmozódik fel bennük az autók illetve a rossz városi levegő miatt.

Érdemes várostól, forgalmas utaktól távol begyűjteni a teának valót. Általában erdők szélén, vagy réteken találunk olyan hársfákat, melyek virágának kiváló az illóolaj tartalma, és biztosak lehetünk abban, hogy mentes a káros anyagoktól.

Gyűjtés után a virágokat szárítsuk ki árnyékos, de jól átszellőző helyen, kerüljük a közvetlen tűző napot. Érdemes csak egy télre valót begyűjteni, ugyanis a hársfavirág illóolaj tartalma hamar elszökik, így a több éves szárított virágzat már nem, vagy csak alig tartalmaz belőle.

A hársfatea elkészítése

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, szellős, száraz helyre. A hársvirágból főzetet készítünk. Ehhez vegyünk 10 g virághoz negyed liter vizet. Az így nyert főzet kiváló gyógyszer spanyolnátha, reuma, köszvény esetén.
Ha a hársteához kamillát és borsmentát is keverünk, olyan izzasztó teát kapunk, ami hűlés esetén csodálatos hatású.

Oszd meg,    mentsd el! - TurboBookmark.com

8 hozzászólás ehhez: “Mire jó a hársfatea?”