medvehagyma

medvehagyma

Szombaton  a Mecsek kanyargós útjain vezetett végig az utam, és az ablakból kinézve nem lehetett nem észrevenni a tömegesen zöldellő medvehagymákat.

Amennyiben Ön is Pécsre, Orfűre indul a napokban, esetleg húsvét környékén, ne hagyja ki, hiszen a medvehagyma (Allium ursinum) rendkívül jó tavaszi méregtelenítő! De mire is jó a medvehagyma, milyen élettani hatásai vannak?

Hazánkban nagyon sok helyen fordul elő vadon a medvehagyma, leginkább a tölgyes bükkös területeket kedveli, ezért is tud tömegesen megjelenni a Mecsekben. Nagy telepeket alkotó, évelő növény, kedveli az árnyékot és a nedvességet. Nagyobb medvehagyma lelőhelyek az országban: Orfű, Bakonybél, Zalaszántó, Tihany, Bajna, Pusztamarót. Ezek a helyszínek kedveznek az egyéb túrázós, biciklizős programoknak, így jól összeköthetők egy családi medvehagyma gyűjtéssel.

A medvehagyma élettani hatásai:

Különösen fontos gyógynövény a városi ember számára, ugyanis a medvehagyma nagyon jól ólommentesíti a szervezetet. Ezen kívül nagy hatásfokkal tisztítja az érrendszert, a bélrendszert és a májat. Értisztító hatása miatt lassul a koleszterin lerakódása az érfalban, így javul a végtagok keringése is. Béltisztító hatása miatt emésztési panaszainkat is enyhíti, továbbá fokozza az étvágyunkat. Ezeken kívül a medvehagyma rengeteg C-vitamint is tartalmaz, így nagyban tudja támogatni immunrendszerünket, ellenállóbbak leszünk. Mindez, ha nem lenne elég, a medvehagyma rendkívül finom is!

Miről ismerjük meg a növényt?

A medvehagymás területeken biztosan össze fogunk futni már tapasztalt gyűjtőkkel, így bátran kérdezzük meg őket, mire kell odafigyelni. Ha mégsem, akkor sincs nehéz dolgunk! Csak dörzsöljük meg a levelét, és ha fokhagymához hasonló illatot áraszt, akkor bizony jó növényt szedünk. Ha nem, akkor nagy valószínűséggel összekevertük a gyöngyvirággal, amivel viszont vigyázni kell, mert már kis mennyiségben is rendkívül mérgező. Szedés előtt figyeljünk oda, hogy a növény még virágzás előtti állapotban legyen és egy növényről csak egy levelet gyűjtsünk, hogy jövőre is szedhessünk belőle.

A medvehagyma tartósítható?

Sokan próbálják a medvehagymát tartósítani különböző olajokkal, sóval. Én azonban azt mondom, hogy fogyasszuk frissen, hiszen így fejti ki legjobban a hatását. Ha véget ért az szezonja, akkor keressünk valami más, hasonlóan egészséges gyógynövényt. Ha mindenképpen tartósítani akarjuk, akkor én a fagyasztást ajánlom, szerintem az a legjobb megoldás.

Hogyan lehet a medvehagymát fogyasztani?

Leginkább nyersen, magában rágcsálva, vagy szendvics mellé, kőrözöttbe, sült húsokhoz, salátába, omlettbe… Bátran fogyaszthatjuk mindenhez, amihez hagymát szoktunk enni, nagyon nagyon finom! :)

Hogy biztosan megismerje:

Nem lehet hozzászólni