Balatonfenyves KisvasútKiváló program lehet minden család számára a Balatonfenyvesi Kisvasút – eredeti nevén a Balatonfenyvesi Gazdagsági Vasút – egy borúsabb napon, de kánikulában is jól tudnak jönni az erdei pálya hosszú, árnyékos szakaszai.

A vasútnak régen négy vonala is volt, ma már csak egy maradt, részben köszönhető ez a környék közúthálózati bővítéseinek, illetve az átalakult gazdasági irányvonalaknak. De lássuk, mit is tartogat számunkra a Balatonfenyvesi Kisvasút!

Egy kis történelem

A gazdasági vasút a Balatonnagyberki Állami gazdaság kezdeményezésére jött létre, az építési munkálatokat 1950-ben kezdték meg. A kisvasút célja az volt, hogy a környék majorságaiból a mezőgazdasági terményeket, tőzeget és egyéb eladásra szánt árut a Balatonfenyvesi vasútállomásra szállítsanak vele. A modernizálás szele a kisvasutat már 1953-ban megérintette, a gőzmozdonyokat ekkor cserélték le dízelmozdonyokra és ezzel együtt mozdonyszínt és javítóműhelyt is kapott az állomás.

1956-ban, az addig csak gazdasági célból működő kisvasút megkezdte a személyszállítást. A központosítás már azokban az időkben is nagyon divatos tevékenység volt, így 1960-ban a kisvasutat – az ország összes kisvasútjával együtt -  a Magyar Államvasutakhoz csatolták. 1970-től az áruszállítás mennyisége ha kis mértékben is, de folyamatosan csökkent, viszont turisztikai vonzereje ezzel párhuzamosan egyre növekedett. A turisztikai fellendülésbe nagy valószínűséggel a csisztapusztai termálfürdő is nagyban belejátszhatott. Ezt a szakaszt 1987-ben még meg is hosszabbították kereken egy kilométerrel, hogy a vonat közelebb tudjon megállni a fürdőhöz.

Balatonfenyvesi Kisvasút1990 ismét változást hozott a kisvasút számára, azonban itt már nem fejlesztésekre és modernizációra kell gondolni, hanem a költségcsökkentés jegyében bezárt vonalakra és ezen pályaszakaszok megszüntetésére. 2000-ben a csisztai vonalon még járt a vonat, de az egyre romló pálya és alépítmények miatt teljesen leállt a forgalom. Teljesen váratlanul 2002-ben a somogyszentpáli vonal teljes felújítást kapott, és napjainkig ezen az egy vonalon van állandó, menetrend szerinti személyforgalom. A csisztapusztai termálfürdő jelenleg csak közúton, vagy ha bátrabbak vagyunk, akkor kerékpárral közelíthető meg.

Látnivalók

Ha tájékozódni szeretnénk a menetrendet illetően, akkor az interneten elég kalandos utat kell bejárnunk. Először a kisvasút saját honlapját dobja fel a kereső, amit sajnos nem mindig frissítenek, viszont innen el tudunk navigálni a MÁV Start honlapjára, ahol már megtalálható a menetrend és a díjszabás is.

A kisvasút a Nagyberek belsejébe viszi a látogatókat, itt meg lehet csodálni a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső Fehérvízi-láp érintetlen területét, ahol több mint száz különféle madárfaj és számos madárritkaság él. A Nagyberek egyike országunk legtitokzatosabb és legkevésbé ismert természetvédelmi tájainak. Ez a rész egészen a múlt század közepéig folyamatosan vízzel borított terület volt, azonban a területrendezések, lecsapolások miatt mára csak egy töredéke maradt meg, azonban így is nagyon különleges és páratlan látványt nyújt a látogatók számára.

Gyalog és biciklitúrákat a területre a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület szervez. Nagyon családbarát program, hiszen a területen található kulcsosházban van lehetőség mosdót és gyerekpelenkázót is használni. Vendégházunktól 25km-re található a kisvasút fenyvesi állomása, ez az aktív pihenést választó vendégeinknek akár kerékpárral is bőven vállalható távolság.

(képek forrása: www.kisvasut.hu)

Nem lehet hozzászólni