A Somogyfajszi halastó és erdő egy részlete

A Somogyfajszi halastó és erdő egy részlete

A megszokott balatoni túráktól eltérően ezúttal egy távolabbi kiruccanást ajánlok, Somogy megye egyik legszebb erdejébe és annak szélén található falucskájába, Somogyfajszra.

Ezt a túrát a megszokottól eltérően nem gyalogszerrel kell kezdeni, de nem is biciklivel ( bár a gyakorlottak elgondolkodhatnak rajta ), hanem autóval. Balatonlellétől 40 kilométerre található Somogy egyik legszebb erdeje, honfoglaláskori emlékekkel, páratlanul gyönyörű halastóval.

Nem mellékesen jegyzem meg, gyógynövényeink és egészséges táplálékaink 90% innen származik. Így legalább testközelből tekinthetik meg az “egészség forrását” is.

Megérkezéskor az autókat zárt és őrzött parkolóban lehet hagyni, így biztosítva van  a gondtalan kirándulás! Érdemes erdei terepviszonyokhoz öltözködni és a táska alján nem árt egy esőkabát sem. A kullancsriasztó kenőcsöt, vagy spray-t se felejtse otthon!

Az erdő szélén hatalmas székelykapu fogad bennünket, jelezve, hogy innen kezdődik a természet birodalma. Innentől fogva már csak a madárcsicsergés, a fák suhogása, és a páratlanul gyönyörű természet lesz az útitársa.

Első megálló:

Az útról letérve megpillanthatjuk a Somogyfajszi Uradalmi Kastély kápolnáját és egyben kriptáját, ahol a somogyfajszi grófok és hozzátartozóik nyugszanak. A kápolna 2007-ben restaurálva lett, így eredeti pompájában, igaz csak kívülről – csodálhatjuk meg. Egy kis plusz sétával a Kastély is megtekinthető.

Második megálló:

Honfoglaláskori emlékhely, múzeum. Somogyfajsz települése már a honfoglaláskor létezett, Fajsz fejedelemről kapta a nevét. Az itt elterülő halastó fontos szerepet játszott az akkori kohászatban. A múzeumban számos kohó maradvány és egyéb régészeti lelet tekinthető meg ebből a korból.

Harmadik megálló:

A halastó. Páratlan szépségű és rengeteg stég található a partján, ahonnan zavartalanul élvezhetjük a természet csendjét. Vagy akár horgászhatunk is benne, nagy halakra vadászva. Az önkormányzatnál váltható napijegy. A tó partján lehetőség van szabadtéri sütésre is!

Negyedik megálló:

Az erdő… Csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk az erdő felfedezését, amely minden évszakban páratlanul szép. A terep nem nehéz, nincs sok emelkedő, viszont eltévedni könnyű!

Reméljük sikerült felkelteni az érdeklődését ehhez a távolabbi kiruccanáshoz, túrához. Bátran ajánljuk családosoknak, és kisgyermekekkel érkezőknek is, hiszen a negyedik megállóig könnyű szerrel, rövid idő alatt el lehet jutni. Gyakorlottabb túrázók számára pedig ott a “végtelen” erdő.

Nem lehet hozzászólni