Kis-hegyi Kápolna

Kishegyi Kápolna

Második túra ajánlatunk már szorosan kapcsolódik Balatonlelléhez, egész pontosan Kishegybe kalauzoljuk. Ez az a hely, ahol a meleg nyári nap zamatosra érleli az itteni lankákon termő szőlőt. A legtöbb helyi illetve környékbeli borászat szőlőtermő területének nagy része itt található. A túra hossza: 2×5,9 kilométer.

A „hegyre” vezető utat érdemes biciklivel megtenni, de gyalogszerrel sem fárasztó. A túra kiindulópontja a Balatoni Nyugalom Vendégház. Innen elindulva, végig a Mátyás Király utcán haladjon előre, majd egyenesen tovább kell tekerni a Takács Sándor utcába. Az utca végén kisebb kanyarulatok megtétele után a Várszói út fogja kivinni Kishegybe.

Az út kezdetben enyhén, majd kissé jobban dombos. Az autópálya felüljáró hídján áthaladva ismét egy enyhébb, majdhogynem sík útszakasz következik, ami hirtelen lejtővel ér véget. Az egész túraútvonalat beton illetve aszfalt borítja. A dombon legurulva megérkezünk Kishegy „gyomrába”, a völgybe, ahol rengeteg kisebb pincét, illetve szőlős, gyümölcsös kertet láthatunk.

A völgy végén törvényszerűen az út dombbal folytatódik, de megéri a fáradságot, hiszen a domb közepétől páratlan kilátás tárulkozik szeme elé. Végigtekinthet a Balatonon, jól láthatja a Tihanyi félszigetet és a délutáni nap sugarai játékosan táncolnak az Irma pusztai halastavakon.

A kis pihenő után, a dombon már nem kell sokat felfelé haladni, hogy megpillanthassa a Balaton egyik legszebb panorámáját! Kishegy tetején megpillanthatja a Balaton teljes víztükrét és az egész északi partszakaszt. Itt készült a honlapunk fejlécét díszítő fénykép is. A panoráma mellet érdemes még megtekinteni a Kishegyi kápolnát, illetve, ha megéhezett, megszomjazott, akkor lehetőség van a kápolnával szembeni patinás étteremben ebédelni, vacsorázni.

Innen már átveszik a lejtők az uralmat, és a lefelé vezető úton felbukkannak a Dél-Balaton híresebb pincészetei is. Itt lehet bort kóstolni, és természetesen vásárolni is. A pincészeteket elhagyva előtűnik majd a lovas akadálypálya, ahol a méltán híres és nagy tradícióval rendelkező Kis-hegyi lovas napokat rendezik.

Tovább haladva az utolsó látnivaló a Dél-Balaton egyik legnagyobb borászata és palackozó üzeme. Az út végén ismét beérünk Balatonlellére, majd a Takács Sándor utcába befordulva könnyű szerrel juthatnak vissza vendégházunkhoz.

A túra nem különösebben nehéz, gyakorlatlanok, és nagyobb gyermekekkel érkezők is elindulhatnak.

A kisgyermekeseknek sem kell lemondani a túrán látható szépségekről, hiszen a balatonlellei városnéző sétamozdony is ezen az útvonalon halad. A sétamozdony a Balatonlellei Hajóállomás közeléből indul, és végighalad Balatonlelle látnivalói, nevezetességei mellett is.

Kishegyről képgalériánkban ( itt ) talál még képeket.

Nem lehet hozzászólni